Gümüş Takı Temizliği

Bir kaba iki su bardağı dolusu sıcak su koy.
Temizlediğin takıların üstünü örtmesi yeterli. Bu, gümüşü yıpratmadan kararan noktaları temizlemenin zararsız bir yoludur.

Tuz ve alüminyum folyo ekle.
Bir çorba kaşığı tuzu sıcak suya ekleyip tümüyle çözülene kadar kaşıkla karıştır. Bir parça alüminyum folyo al ve birkaç şerit hâlinde kes, sonra bunları da kabın içine koy. Tuzlu suyla alüminyumun birleşimi, gümüşün yüzeyinde oluşan kararmayla etkileşime girecek ve onun yerine açık renk, parlak bir yüzey bırakacaktır.
Sofra tuzu yoksa yerine karbonat da kullanabilirsin. Karbonat da aynı kimyasal tepkimeyi tetikleyecek özelliklere sahiptir.

Takılarını solüsyona batır.
Beş dakika beklet. Kararmanın gidip gitmediğini görmek için solüsyonu biraz karıştır. Eski parlaklığına kavuştuğunu görünce gümüşü solüsyondan çıkar.
Eğer çok kararmış gümüşleri temizliyorsan bu işlemi iki kez ya da daha fazla tekrarlaman gerekebilir. Solüsyonun iyice ısınmış olduğundan emin ol çünkü solüsyon soğuksa tepkime çok daha yavaş gerçekleşecektir.

Takıları durula.
Tuzu durulamak için takıyı akan soğuk suyun altına tut, sonra yumuşak bir bulaşık bezi ya da mikrofiber havlu kullanarak nazikçe kurula. Takı yeni alınmış gibi pırıl pırıl olacaktır. Eğer hâlâ kararma belirtileri görüyorsan işlemi, takı tertemiz görünene kadar yinele.

Gümüş cilası satın al.
Gümüşün üstü karardığında basit bir tuz ve alüminyum banyosu temizlemeye yetmeyebilir. Gümüş takıları cilalamanın en güvenli seçeneği özel olarak formüle edilmiş gümüş cilası kullanmaktır.

Diş macunu dene.
Özel beyazlatıcılar içermeyen, sade, beyaz diş macunu seç. Yumuşak ve nemli bir bez ya da nemli bir sünger alıp üstüne biraz diş macunu sür. Bunu gümüş takıya düz ve ileri-geri hareketlerle sür. Beze ya da süngere siyahlıklar çıktıkça temiz bir kısma daha fazla diş macunu sürüp nazikçe cilalamaya devam et. Ilık suyla iyice durula ve yumuşak bir havluyla kurula.